Lisbeth Rothman

Af: Lisbeth Rothman

Få styr på "bøvlet"

At være selvstændig erhvervsdrivende, uanset om det er som kunstner eller tømrer, kan være lidt af en udfordring administrativt.

Der er regler og deadlines, der skal overholdes og det kan godt være, at man er god til at være kreativ, – men det der med at beregne moms, – hvordan er det nu lige man gør det? Hvad må man egentlig trække fra i skat? Skal jeg have et cvr-nummer? Spørgsmålene kan let hobe sig op …

Uanset om du er kunstner på fritidsbasis, eller du arbejder på at gå all-in på ’jeg-vil-leve-af-min-kunst’-drøm, så brug tid på at finde den rigtige sparring. Det lønner sig i sidste ende. Det er afgørende at komme godt fra start, så du ikke mister overblikket og ’følingen’ med din virksomhed eller f.eks. misser momsindberetningen og bliver opkrævet dyre renter og gebyrer.

 

Hvor finder du sparring?

Der er efterhånden mange kommuner, der tilbyder iværksætterbistand i form af f.eks. et kursusforløb, hvor man kommer rundt om rigtig mange vigtige spørgsmål i forbindelse med at være selvstændig. Det er guld værd at kunne sparre med andre ligesindede, uanset om det er fra ens egen branche eller blot andre erhvervsdrivende. Der findes netværk flere steder, hvor der arrangeres møder, kurser, foredrag mv. som man kan deltage i og ad den vej få de mest grundlæggende ting på plads, – få stillet alle sine spørgsmål og få udbygget et godt netværk.

Skattestyrelsen holder også løbende infomøder og webinarer, hvor du kan få svar på dine spørgsmål. Link til nærmere information følger nederst i dette indlæg.

Du kan kontakte en revisor og få hjælp og løbende vejledning til opstart af virksomheden samt bogføring og regnskab - og Kunstskolen & Kunstnerfællesskabet Annes Atelier, som du jo nu allerede har fundet, er også et godt sted at netværke igennem – også i forbindelse med administrative udfordringer.

Der er altså flere muligheder og det er derfor en god idé at undersøge, hvilke muligheder der er lokalt i dit område og derefter beslutte dig for, hvad der passer bedst til dig.

 

Gør det, du er god til!

Helt slipper du ikke for ’bøvlet’ … Nej, men det kan minimeres.

Det er under alle omstændigheder vigtigt at spørge dig selv, når du sidder og river dig i håret og det er tid til f.eks. indberetning af moms eller selvangivelse:

Hvad giver mig mest værdi?

At prøve selv – med al den frustration det nu giver og dermed miste tid og god energi til det, du virkelig elsker og er god til - nemlig at være kreativ?

Eller hyre en bogholder/revisor og betale dig fra det?

Ja, – en bogholder og andre specialister koster, – de skal jo også leve … Men de penge kan være RIGTIG GODT givet ud i længden på ’humør-barometret’, så du kan gøre det, DU er god til og kaste dig over din kunst med god samvittighed og smil på læben.

 

Gode links

Uanset om du vælger at betale dig fra det meste af ’bøvlet’, eller du vælger selv at kaste dig ud i det, så findes der en par gode hjemmesider, som slet ikke er så tossede at studere, for at få svar på dine spørgsmål.

Som kunstner kan du få stor glæde af at kigge på Billedkunstnernes Forbunds hjemmeside, BKF. De har bl.a. en rigtig god beskrivelse af reglerne og beregningerne vedrørende ’kunstnermoms’.

www.virk.dk kommer man heller ikke rigtig uden om at kende som virksomhedsejer. Det er her, man officielt starter sin virksomhed, bliver momsregistreret, kan sende en e-faktura fra, holde sig opdateret på regler osv.

Og så er der endelig Skattestyrelsens hjemmeside. Og jeg vil lige nævne, at man altså godt kan ringe til Skattestyrelsen. De har nogle søde medarbejdere, der gerne vil svare på dine spørgsmål. Telefonnummeret er nævnt mange steder på hjemmesiden.

Jeg vil dog fremhæve følgende links på Skattestyrelsens hjemmeside:

Moms’, ‘Egen virksomhed’, ’Regnskab, bogføring og faktura’ og ’Webinarer, infomøder og videoer’.

Blogindlæg af Lisbeth Rothman

Blogindlæg af Lisbeth Rothman


Klik her og læs flere blogindlæg fra Kunstskolen Annes Atelier.


Du er også velkommen i Kunstskolen og Kunstnerfællesskabet Annes Atelier: