Billedkunstner Charlotte Bjørlig

April måneds kunstner i

Kunstskolen Annes Atelier:

Charlotte Bjørlig

Vi har startet på ti sætninger, som månedens kunstner fuldfører og uddyber.

1. Mit navn er Charlotte Bjørlig, og jeg er kunstner fordi... jeg ikke kan lade være. Det lyder som en kliché, men det er som at tale et ordløst sprog, hvor fortællinger trænger sig på. Og så længe jeg synes, jeg har noget på hjerte, vil jeg fortsætte med at male...

Jeg har været kunstner siden… 1985 eller 2007-08? Begge svar giver mening, men man kan ikke være kunstner som 14-årig, vel? (med mindre man hedder Picasso, hvilket jeg ikke gør).  På en måde har jeg været i kunstnerisk proces siden jeg var ca. 13-14 år, hvor min farmor og jeg talte om nogle af de utallige tegninger og malerier, jeg lavede og som hun altid hængte op på væggen...

Dét, at nogen tog det, jeg lavede seriøst og talte med mig om farverne, fortællingerne hun så i mine billeder osv., det satte nogle kunstneriske spirer i gang. I 1997 blev jeg færdiguddannet billedkunstlærer og har siden undervist på en kreativ linje på en 10.klasse-skole. I 2007 satte jeg min første soloudstilling op, året efter fik jeg endelig lavet en hjemmeside - er man så rigtig kunstner?

En typisk dag, hvor jeg arbejder med min kunst foregår på den måde, at jeg udstyrer mig selv med rigelige mængder kaffe, indtager mit atelier på første sal, sætter mig og glor lidt på nogle af de igangværende malerier... Og når jeg ikke kan beslutte, hvad jeg skal arbejde videre med, så sætter jeg god musik på anlægget og starter et nyt maleri op. Så opstår det der gode flow ofte, som jeg så kan trække med over i arbejdet med nogle af de malerier, der har været på stand-by. Og pludselig er der gået 5-6 timer og måske begynder min datter eller min mand at sige "Øh... Hvor længe skal du male?" 

Det bedste jeg ved er, når der er tid til den slags dage.

Når det gælder min kunst, er det bedste jeg ved, når det lykkes at stoppe lige på det rigtige tidpunkt i processen, hvor maleriet står og vibrerer på den der måde, der gør, at det lever og jeg ved, at det her maleri bliver jeg aldrig træt af at kigge på.

"We choose reality #1" - værk af Charlotte Bjørlig

"Powered by nature #14" - værk af Charlotte Bjørlig

Det værste jeg ved, er at skulle iføre mig business-hatten og tænke på markedsføring, strategi og økonomi og regnskaber… Der har jeg skullet overvinde min egen modstand. Her var Kunstskolen Annes Atelier et kærligt spark i r…, jeg er glad for i dag.

Jeg er blevet allermest inspireret af ...naturen... og naturkræfterne udenfor og inden i os selv...  Derudover er "brugthed" eller spor af tid, der går, noget som inspirerer mig, og det finder jeg i høj grad i Toscana, hvor jeg er rejst til de sidste mange år. Her inspireres jeg også af farverne og de små byer.

Af kunstnere har jeg altid været fascineret af Edward Munch - ikke mindst i hans arbejde med Livsfrisen. Jeg tror, der gemmer sig en ekspressionist dybt indeni mig. Af nulevende kunstnere er jeg ikke inspireret af konkrete kunstnere, men der findes enormt mange interessante af slagsen... f.eks. Kvium, Kørner, Nord, og hende den dygtige Anne Juul... Deres værker har lige dén der udefinerbare tiltrækningskraft.

Om 5 år vil du kunne opleve mine værker i endnu flere hjem, og måske har jeg fået en aftale med et galleri? Jeg har nok stadig galleriplads i Kunstnergaden Rørholmsgade i Kbh. K, for det er et fint fællesskab at være en del af og et godt vindue mod mulige nye kunstkøbere.

For mig er god kunst noget, der gør mig nysgerrig og tiltrækker eller skubber til mig... God kunst sætter med andre ord noget i gang hos mig som beskuer - noget, der ligesom musik påvirker og ikke er ligegyldigt.

Det bedste ved Kunstskolen Annes Atelier er for mig den fantastiske kombination af højt professionelt niveau og usnobbet jordbundenhed. Der er gode råd at hente, inspirerende temaer og langt mere læsestof, end der er tid til at fordybe sig i. Der er mulighed for at netværke og få feedback af gode mennesker på tværs af stil. Jeg tror ikke, der findes et tilsvarende kunstnerfællesskab og da slet ikke med så fantastiske kaptajner som Anne og Jesper ved roret.

Det bedste råd jeg har til andre kunstnere er... at give sig selv fri til at lege og eksperimentere, uden at der skal komme ”værker” ud i den anden ende. Og derudover søge at finde sin egen vej. - Det kommer man længst med.

"We choose reality #10" - værk af Charlotte Bjørlig

 

Du kan følge Charlotte Bjørlig på hendes hjemmeside og på hendes facebookside.


 

Du er også velkommen i Kunstskolen Annes Atelier:

Klik her og kom videre med din kunst