Billedkunstner Maiken Damsgaard

Februar måneds kunstner i

Kunstskolen Annes Atelier:

Maiken Damsgaard

 

”I mine teenageår blev jeg meget optaget af Dali og hans drømme-agtige univers, hvor det smukke blev forvredet og fantasien kunne løbe løbsk.

Senere blev Picassos kubistiske malerier interessante – og i de seneste år har min tekniske nysgerrihed været meget interesseret i malere som Vermeer, der virkelig formår at lege med lys os skygge. Jeg følger også rigtig meget med i farveblyantens kunst i bla. USA og England.
Her har de virkelig mange talenter indenfor dette medie."

"Overordnet set set bliver jeg stort set altid inspireret af kunstnere, der forstår at fortælle en historie. Det figurative og historiefortællingen har altid været det vigtigste for mig. Jeg synes, at en kunstner som Julie Nord er fantastisk, fordi hun formår at fortælle store og vigtige historier gennem få farver og figurer.

Surrealismen har altid facineret mig; med dens fantasi og ambivalente tilgang til emner og situationer.
Spændet mellem det smukke og det grimme inspirerer mig meget.
Jeg er dog også meget fascineret af simple illustrationer – især børnebogsillustrationer.
Min flyvskhed kan godt komme i spil, når det handler om valget mellem at arbejde med illustrationer eller mere ”fine-art” tegninger.”

Værk af Maiken Damsgaard

Denne måneds kunstner i Kunstskolen Annes Atelier: Maiken Damsgaard, leger i dag med surrealismen i sine egne værker, og hun har dyrket kreativiteten lige så længe, hun selv kan huske.

”Jeg begyndte, da jeg kunne gribe med mine hænder.
Det kreative har altid været lige så stor en del af mig, som dét at trække vejret.
Min naturlige flyvskhed har ført mig ud ad mange forskellige tangenter, hvor maling, ler, papir og lim, tekstil og garn har været en del af én stor bunke kreativitet.

Det var først i 2012, at jeg fandt roen i at sidde ved mit tegnebord. Den nærmest meditative arbejdsgang har formået at holde min flyvskhed nogenlunde i ro – og jeg begynder, stille og roligt at kunne fornemme, hvor det fører mig hen.

Jeg havde min første udstilling i Aarhus Festuge 2014, hvor jeg udstillede i den Rå Hal; sammen med Kunstnergruppen Mangfoldighed.
Modet til at udstille har ikke været der tidligere – og det er først nu, at jeg begynder at kunne stå foran mine tegninger og tale om dem."

Maiken Damsgaard bor i et værelse i Aarhus, hvor hun deler både køkken og bad med en studerende – og det er her, ved hendes grønne tegnebord, hendes tegninger bliver til i et snævert hjørne.

For Maiken er det ikke størrelsen af et rum/hjem, der har betydning, - det er livet i dette rum, der er afgørende.

Hendes formål med kunsten er heller ikke at opnå stor anerkendelse og tjene penge på sin kunst. Det er tiden ved tegnebordet og arbejdet med værket, det drejer sig om.

”Livet er fuldt af uforudsete hændelser – og oftest er det dem, der bringer os derhen, hvor vi ikke vidste, vi gerne ville være,
Jeg har intet overordnet mål om at ende på en velrespekteret kunst-institution.
For mig handler det om historien, processen og det at skabe. I mine tanker lever mine tegninger stadig ved tegnebordet og på nettet om 10 år. Jeg har dog fået mod på at udstille noget mere, – så tiden vil vise, hvor mine tegninger og jeg når hen.

Lige pt. er det sjovt at vise, hvad farveblyanter kan, da det jo mest er set som et medie brugt af børn.
Min egen passion for mediet giver mig lyst til at vise, hvor meget man kan bruge det til – og at ”kunst” ikke kun er tilegnet maling og et lærred.

Mine billeder fortæller om oplevelsen af den depression og angst, der sneg sig ind i mit liv for et par år siden.
Her afprøves fortællingen af kampen om at fungere normalt i en verden, hvor alting fortsætter som hidtil; mens ens eget lille rum bliver vendt på hovedet og konfronteres med de mørkeste sider af sindets afkroge.

Der er også fortællingen om være ”pæn” og passe ind i omverdenens behov for, at der svares: ”det går fint”.”

Værk af Maiken Damsgaard

 

 

Værk af Maiken Damsgaard

Maiken Damsgaard lader sig meget gerne inspirere af andre kunstneres kreative proces, bl.a. i Kunstskolen Annes Atelier, men farveblyanten er uden tvivl hendes eget foretrukne værktøj.

”Der er SÅ mange fantastiske ting hos Kunstskolen Annes Atelier.
Når jeg bevæger mig derind, er der pludselig gået et par timer.. for jeg bliver simpelthen så inspireret!

Anne og Jespers kunsthjørne synes jeg er fantastisk!
Månedens tema er noget, som man kan gå og glæde sig til: ”hvad mon de nu finder på?!”
Der er dog stadig rigtig mange ting, som jeg slet ikke har nået at få fordybet mig nærmere i – og det er det dejlige ved Kunstskolen Annes Atelier; her er MANGE timers inspiration og fordybelse.

Jeg både glædes og undres over andres processer og bliver dermed også mere bevidst om min egen.
De seneste par år har, for mig, handlet rigtig meget om det tekniske ved brug af farveblyanter.
Det er en super spændende proces, hvor der hele tiden viser sig nye muligheder – og jeg bliver stadig forundret over, hvad man kan med noget så simpelt som en farveblyant.
Jeg forsøger hele tiden at udfordre mig selv; og for tiden er det selve kompositionen i mine tegninger, der er en del af mit udviklingsarbejde.”

Til andre, som gerne vil arbejde med kunsten, er Maiken Damsgaards råd, at man først og fremmest skal finde glæden ved øvelse og fordybelse – altså processen.

”Fokus på processen; fremfor på resultatet giver ofte et bedre resultat. Det er i hvert fald min oplevelse.
Vær forberedt på, at den kreative proces indeholder flere stadier, hvor en del af dem indebærer frustration og nogle gange manglende tro på, at det nogensinde vil lykkes.

Mit råd er derfor, at man ikke skal lade sig standse af frustrationen; men nænsomt lade sig flyde gennem den. Den er en helt naturlig del af processen – og faktisk ofte også en nødvendig del af processen; fordi den er med til at skubbe os videre.”

Værk af Maiken Damsgaard

 

Du kan følge Maiken Damsgaard på facebook og på hendes hjemmeside.


 

Du er også velkommen i Kunstskolen Annes Atelier:

Klik her og kom videre med din kunst