Billedkunstner Randi Dam

Maj måneds kunstner i

Kunstskolen Annes Atelier:

Randi Dam

Billedkunstner Randi Dam bor sammen med sin mand, Flemming, i Føllenslev på Vestsjælland. De maler begge to, og de har indrettet et dejligt atelier i deres tidligere garage.

Randi Dam er lige rundet de 70, men det kan man ikke just høre på hendes musiksmag:

”Det er en fryd, at kunne gå derud i vores atelier og kaste sig over lærrederne, sætte en CD på med musik, der lige fænger den dag. Det kan være Queen, som jeg er meget glad for, AC/DC, Glenn Miller, 50-er rock eller noget mere stille, hvis jeg er i det humør. Det klassiske siger mig ikke rigtig noget, lige bortset fra Ravels Bolero – den er skøn.”

At have en mand der også er billedkunstner, ser Randi som en klar fordel.

”Når jeg så synes, at billedet er ved at være færdigt, tager jeg det med ind i stuen, så jeg kan gå og se på det en tid, og få Flemmings input. Han er rigtig god til at spotte, hvis noget ikke fungerer.”

Som en tyv i natten

Randi Dam bruger så meget af sin tid som muligt ude i atelieret – men Randi har ikke altid været bidt af en pensel.

”Jeg kom først sent i gang med maleriet. Det var ikke noget, der overhovedet faldt mig ind. Ikke at jeg ikke har været kreativ tidligere.Men det med maleriet kom nærmest som en tyv i natten.

Jeg var til en reception på et hotel i nærheden, hvor en lokal kunstner udstillede.

Hendes malerier med klippemotiver fra Norge sagde bare Bang!

Jeg har rejst meget på Island, da jeg er heldig at have venner, der har en stor gård deroppe, og Majas billeder gik lige i hjertet på mig.

Jeg fandt ud af, at hun holdt weekend-kurser, så jeg meldte mig til et par af dem, og så var jeg i gang!!

Det var en stor overraskelse for mig, at jeg (efterhånden) kunne male, og jeg er jo privilegeret på den måde, at jeg nu ikke skal på arbejde. Jeg kan male lige, når det passer mig.”

Wonderland I, 60 x 80 cm

Nebula III, 50 x 60 cm

Nordatlantisk natur og Nebulaer

Randi og hendes mand Flemming har rejst meget i Island – og Randi er ikke i tvivl om, hvor vigtige disse rejser er for hendes kunst;

”Min vigtigste inspirationskilde er naturen, især den nordatlantiske.

Jeg er vild med klipper, fjelde, isbjerge, vand, himmel osv., og det er det, jeg holder mest af at male, så selvom jeg prøver at sprede mig, så skal jeg en gang imellem ”hjem” til Island.”

Det er dog ikke kun naturen, der inspirerer Randi. Hun bliver også inspireret af fx:

”Sjove former og farver, som man kan se i alting. Verdensrummet er også fascinerende. Der findes masser af farverige Nebulaer(stjernetåger) derude, som jeg synes er spændende.”

Billedet tager over

”Noget af det, der også er spændende, ved at male er, at selvom jeg som regel har en slags forlæg, når jeg starter et nyt billede, så ender jeg tit et helt andet sted. Så har billedet taget over på en eller anden måde,” fortæller Randi Dam om selve maleprocessen – og fortsætter:

”Eller også har min underbevidsthed, who knows?

Jeg kan ikke sige, at jeg ligefrem vil fortælle verden noget med mine værker, andet end at udtrykke forskellige måder at se naturen på.”

 

Inspirationen

Randi går på mange udstillinger og samler på den måde inspiration til sine værker. Randi fortæller;

”Jeg har ingen formel kunstudddannelse, så jeg har bare suget til mig af det, jeg ser rundt omkring og prøvet mig frem.

Jeg kender selvfølgelig de store navne gennem tiderne og synes bestemt, de var fantastisk dygtige, men jeg kan bedre forholde mig til de kunstnere, der ”huserer” i dag. F.eks. John Kørner, Hussein Tai, Malene Hammershøj, Helga Kristmundsdottir og selvfølgelig Anne.

Der er også rigtig meget at hente som medlem af Kunstskolen Annes Atelier. Både de mange gode spørgsmål og svar fra andre medlemmer og Anne og Jesper og månedstemaerne.”

Vandfald, 80 x 60 cm

Grønland II, 60 x 60 cm

Gik bare ind og spurgte

Efter Randi Dams mening, skal man ikke gå rundt og træde sig selv over tæerne, hvis man gerne vil i gang med at udstille.

”Jeg var heldig at komme til at udstille i et galleri ret hurtigt. Jeg gik bare ind og spurgte, hvordan man kom til det, og fik den besked, at jeg kunne komme med nogle billeder, så kunne vi se. Galleristen sagde ok til nogle af billederne, og så var jeg med det følgende år og flere gange siden.

Jeg fik også ret hurtigt en separatudstilling på et Hotel i nærheden, hvor jeg under ferniseringen solgte 3 billeder, og som gav noget efterfølgende salg. Det var meget spændende og opløftende.

Jeg har udstillet i en del firmaer og andre steder, bl.a. sidste års fællesudstilling i Middelfart, og jeg er medlem af en kunstnersammenslutning i Odsherred, hvor vi i sommermånederne lejer en stor hal på havnen i Nykøbing Sj., hvor vi så er ca. 50 kunstnere, der udstiller sammen. Det fungerer fint.”

Det er aldrig for sent

Selvom Randi Dam først sent kom i gang med penslerne, er hun ikke i tvivl;

”Det er aldrig for sent at kaste sig ud i at være kreativ. Det er bare at gøre det. Man lærer henad vejen. Som vistnok Glistrup engang sagde: ”Try and try and try again”.

Åndehuller III, 80 x 80 cm

 

Følg Randi Dam på hendes hjemmeside.


 

Du er også velkommen i Kunstskolen Annes Atelier:

Klik her og kom videre med din kunst