Billedkunstner Tove Siffe Fraulund

November måneds kunstner i

Kunstskolen Annes Atelier:

Tove Siffe Fraulund

 

"Den evigt tilbagevendende diskussion om, hvad der er kunst er unødvendig.

Det handler om, hvem der forstår sproget."

 

Imod alle odds

Vi oplever alle op og nedture i løbet af livet, men månedens kunstner i denne måned har i sandhed oplevet, hvad det vil sige, når det går op ad bakke.

”I mange år forsøgte jeg at male/tegne gøre sådan som jeg troede, man skulle .....hvilket ikke gav særligt gode resultater - og da slet ikke kunst.

For mig udgør malerierne det sprog, der nu er bedst egnet til at formidle det, jeg ønsker at sige. Efter en arbejdsskade nedsatte mit talte sprog, måtte jeg anerkende maleriet som et sprog og da begyndte jeg at give slip på ønsket, om at male som andre.

Den evigt tilbagevendende diskussion om, hvad der er kunst er unødvendig. Det handler om, hvem der forstår sproget. Måske uden at kunne tale eller skrive det selv, men bare forstå det.
Kald det kunst eller farvelade ....”

Siffe, som Tove Siffe Fraulund foretrækker at blive kaldt, er uddannet sygeplejerske, folkeskolelærer med linjefagene dansk og billedkunst – og tilmed også erhvervsterapeut, men en arbejdsskade i 2005 medførte at Siffe blev fyret fra sit arbejde og hun var nødt til at sælge huset og acceptere et nyt liv på førtidspension.

Maleri af Tove Siffe Fraulund

 

 

Maleri af Tove Siffe Fraulund

Finder sin inspiration i mennesker

Siden 2008 har Siffe boet i et gammelt lyserødt sommerhus, som hun kalder Siffes planet på Tuse Næs, hvor hun har skabt sit atelier i den store havestue.

”Jeg har hele mit liv brugt billedsproget som det primære, når jeg skulle forholde mig til livet. Jeg har ikke betragtet det som kunst, eller at det skulle blive det.
Hvis jeg skulle bruge ord, ville jeg ikke kunne udtrykke det, jeg kan sige med et enkelt billede.
Og dog ....digte kan noget af det samme.

Egentlig ville jeg gerne undgå at tale om sygdom/kriser. Som alle andre har jeg mødt forskellige kriser - skilsmisse, sygdom, min mands selvmord bl.a.
Jeg vil gerne udbrede budskabet om, hvordan selve det at skabe, er helende i sig selv.

Det er selve processen ..ikke produktet.....der heler.”

Sådan fortæller Siffe om sin tilgang til maleriet og fortsætter:

”Jeg finder min inspiration i mennesker i alle afskygninger og situationer.

Som kvinde, datter, mor, som tidligere intensiv sygeplejerske, tidligere skoleleder i Dansk Røde Kors asyl, har jeg mange indre billeder af menneskelige følelser og det er disse indtryk, jeg maler.

Efter en lang og stressende periode både på arbejdet og privat, der endte i et overfald som så ledte til PTSD, kronisk depression og derefter Parkinson syge, har jeg brugt kreativitet som min 'medicin'.”

Der sker det, der vil ske

Der er ingen tvivl om, at når Siffe sætter sig til lærredet med sine pensler og sin maling, så har hun noget på hjerte. Der er ikke noget, der bliver fremtvunget fra en forceret fantasi. Siffe formidler livet på godt og på ondt.
Men selvom Siffe er fuld af billeder, som blot venter på at blive malet, så lader hun sig også gerne inspirere af andre billedkunstnere.

”Heerup. Nok fordi han taler til det brede publikum om fundamentale ting og har et ligetil billedsprog fuld af farver og fantasi.
Klimt, Picasso, Hundertwasser, Else Alfelt, Frida Kahlo, Anna Anker fordi de er ægte usnobbede og hver især kæmper for noget personligt.”

Siffes billeder kan lige nu opleves i Galleri Bøll i Sandby på Sjælland og hun er medlem af kunstnergruppen Corona i Holbæk, men hvad fremtiden vil byde, tør Siffe ikke forsøge at spå om.

”Jeg ser ikke fremad. Jeg har rigeligt i at overskue nuet.
Der sker det, der vil ske og jeg tager imod, hvad der kommer.
Ikke at jeg bare er passiv afventende, men for at holde sindet åbent og tage imod, hvad universet giver. Det er et stort arbejde at udstille og jeg oplever det hver gang meget stressende.”

 

 

Maleri af Tove Siffe Fraulund

Maleri af Tove Siffe Fraulund

Bare gør det

Til trods for sine mange udfordringer, lader Siffe sig ikke slå ud. Hun udstiller sine billeder, deltager i højskoleophold og forskellige kurser, udgiver sine digte og så er hun naturligvis medlem af Kunstskolen Annes Atelier.

”I Kunstskolen Annes Atelier har jeg et kunstnerisk udviklende fællesskab og får inspirerende, dygtig og givende feedback.

Når man, som jeg, er begrænset på grund af blandt andet social angst, er det en kæmpe fordel at kunne være til stede i trygge rammer online.

Jeg kan deltage i fællesskabet, når jeg er 'on' og kan tage det i de doser, jeg orker. Desuden lokker de gode fællesudstillingsmuligheder og workshops mig ud af en social isolation.

Annes Atelier har særligt stor betydning for mig og andre, som grundet arbejde, familie eller sygdom er forhindret i at være fysisk tilstede.”

Afslutningsvist giver Siffe det korte, men gode råd med på vejen:

”Vælg dit eget sprog, og tro på det. Bare gør det.”

 

Du kan følge Tove Siffe Fraulund på hendes facebookside.


 

Du er også velkommen i Kunstskolen Annes Atelier:

Klik her og kom videre med din kunst