Janni Nyby er månedens kunstner i Kunstskolen Annes Atelier

Janni Nyby

April måneds kunstner i

Kunstskolen Annes Atelier:

Janni Nyby

Vi har startet på ti sætninger, som månedens kunstner fuldfører og uddyber.

Mit navn er Janni Nyby og jeg er kunstner fordi, der på et tidspunkt tilbage i slutningen af 90´erne blev åbnet for en dimension/kilde i mig, som jeg ikke havde set komme, men som efter at have spiret i nogle år langsomt men stærkt og vedholdende, kom til at fylde mere og mere i mig, og som jeg i dag er helt ”afhængig” af på den gode måde.

Jeg har været kunstner siden midt 00´erne, men det er primært indenfor de seneste 5-6 år, jeg for alvor har prioriteret tiden til billedkunsten.

En typisk dag hvor jeg arbejder med min kunst foregår sådan:

Der er stor forskel på, hvor meget jeg maler. Nogle dage præges af ”non-stop” arbejde ved lærrederne, mens andre dage indeholder mere inspirations- og udviklingsarbejde med fx fotografering af det udtryk ,maleriet viser på det givne tidspunkt og mulighederne i dette. Er der deadlines i horisonten ift. udstillinger eller aflevering af bestillingsopgaver, karakteriseres dagene af mere systematik. Jeg har en kontinuerlig lyst til at male, og har til stadighed masser af idéer, der skal omsættes og afprøves. Jeg kaster mig derfor glad og optimistisk ud i at skabe et nyt billede, og når jeg på et tidspunkt går i stå – for det gør jeg i større eller mindre grad i stort set alle mine malerier, – stiller jeg det til side, så jeg kan betragte/undersøge/fornemme og analysere maleriet indtil der igen er trædesten at arbejde videre ud fra. For det meste har jeg derfor gang i flere lærreder, hvilket betyder, at jeg kan minimere ”frustrationsfaserne” og løfte mig ud af tunnelsynet på det fastkørte maleri, og opleve udvikling og fremdrift på forskellige lærreder indtil hvert enkelt maleri er dér, hvor det er dejligt at sætte signaturen på.

Det bedste jeg ved, er:

At der er så mange gode oplevelser knyttet til maleriet: Flowtilstanden ved at male, den samlede fremstillingsproces, beskuerens iagttagelser/oplevelser/fortolkninger og de mange herlige samtaler med andre om malerierne. Jeg møder så mange skønne mennesker, der har lyst til at ”gå på opdagelse” i mine farverige naturabstraktioner, og det er både berigende og udviklende at høre de mange forskellige betragtninger. Jeg er dybt fascineret af det enkelte menneskes fortolkninger og perspektiver på det hun eller han ser, og bliver glad hver eneste gang et af mine malerier bliver ”en bro til det andet menneske”. Jeg undlader derfor bevidst at give mine malerier titler, for at give beskueren ubegrænset frihed i forhold til at sanse, opleve og fortælle.

I selve malerprocessen er det allerbedste jeg ved, når farver, former, kompositionen og udtrykket samler sig i et hele, hvor der både er ro og noget kraftfuldt/energi i spil.

Janni Nyby er månedens kunstner i Kunstskolen Annes Atelier

Værk af Janni Nyby

Janni Nyby er månedens kunstner i Kunstskolen Annes Atelier

Værk af Janni Nyby

Janni Nyby er månedens kunstner i Kunstskolen Annes Atelier

Værk af Janni Nyby

Janni Nyby er månedens kunstner i Kunstskolen Annes Atelier

Værk af Janni Nyby

Det værste jeg ved er:

Faktisk svært for mig at indkredse. Tidligere var det, når jeg gik i stå i et maleri, men – for det meste (!) 😉 – har jeg lært at sætte pris på disse ”stop op”-situationer, og se det som muligheden for at ”mærke efter” og undersøge, hvad der hæmmer den videre proces, og prøve at eksperimentere og turde fejle, for at komme videre.

Jeg er blevet allermest inspireret af:

Naturens helt utrolige flotte farver, former og elementer. Det kan være fra mageløse storslåede områder i udlandet, eller smukke små perler i lokalområdet. For at finde vejen til mit udtryk i mine farverige naturabstraktioner, er jeg i årenes løb blevet stærkt inspireret af forskellige kunstmalere m.fl., der har puffet, udfordret og ikke mindst haft stor tålmodighed med at hjælpe mig med at finde frem til kernen i mine udtryk. Jeg er desuden vildt glad for at være med i malerfællesskaber, og sætter umådeligt stor pris på den konstruktive feedback vi kan give hinanden samt den udvikling og bevægelse, vi kan støtte hinanden i.

Derudover giver utallige galleri- og museumsbesøg samt bøger, film og tidsskrifter om kunst kontinuerlig inspiration.

For mig er god kunst:

Når kunstneren har gjort sig umage og/eller har noget på hjerte, der i sit udtryk bevæger/påvirker beskueren på en måde, hvor sanserne aktiveres. Måske sætter værket tanker og refleksion i gang hos iagttageren, måske er det nogle følelser, måske fantasi eller nysgerrighed. Min opfattelse er imidlertid ikke 100 procent dækkende, i og med god kunst åbner for nye eller andre områder i vores sind og krop, og dermed har den enkelte beskuers erfaringer, forudsætninger og ”livsfiltre” enormt stor indflydelse på oplevelsen af det enkelte værk eller udtryk. Derfor synes jeg også, det er skønt, at der ikke findes en entydig definition på god kunst. Når kunstnerens værk og iagttageren mødes i ”noget”, der fastholder interessen i længere tid end et umiddelbart ”nå”, tænker jeg, at der i hvert fald i denne kontekst, er tale om god kunst.

Det bedste ved Kunstskolen Annes Atelier er for mig:

Den kæmpe palette af viden, indsigt og læring der stilles til rådighed i et totalt inviterende og varmt fællesskab. Det er vidunderligt, at Kunstskolen Annes Atelier åbner og giver indblik i en på mange måder lidt ”lukket verden”, og super generøst uddeler og mangfoldiggør erfaringer og gode råd.

Kunstskolen Annes Atelier har, for mig at se, skabt et nyt og anderledes tværgående forum i kunstens verden, der udfordrer ”plejer” og traditionelle forståelser, og som har mod til at kradse i tabuer og dele med andre til fælles bedste – super stærkt gået Anne, Jesper og alle andre involverede.

Det bedste råd jeg har til andre kunstnere er:

At nyde hvert eneste øjeblik, hvor man dedikeret arbejder med sine personlige udtryk, og er i kontakt med den drift/dimension/kilde/kraft/you name it, hvorfra motivationen til at skabe ens værker udspringer - og se de bump og sten der kan være på vejen, som udviklende og gode læreprocesser.

Janni Nyby er månedens kunstner i Kunstskolen Annes Atelier

Værk af Janni Nyby

Du kan følge Janni Nyby på hendes hjemmeside og på hendes facebookside.

Kunstskolen Annes Atelier:

Få indblik i kunstbranchen

 Træn og opnå nye kunstneriske færdigheder

Bliv udfordret og nå dine mål

Få et stærkt netværk

 Fordelagtige medlemsrabatter på dine kunstnerartikler, kunstkurser mm. for medlemmer af Kunstskolen Annes Atelier

Få svar i Kunstskolen Annes Atelier på alt det, du ikke finder svaret på andre steder


 

Du er også velkommen i Kunstskolen Annes Atelier:

Klik her og kom videre med din kunst